Exorcisten – världens läskigaste film

Exorcisten är en amerikansk övernaturlig rysare som släpptes 1993. Filmen är producerad och regisserad av samma man som skrev novellen om Exorcisten som filmen är baserad på, vilken släpptes två år tidigare år 1991. Exorcisten är baserad på en händelse som ägde rum på 1940-talet då en 12 år gammal flicka påstås ha blivit besatt av demoner och två präster utförde en exorcism på henne. Boken och filmen är alltså baserade på en sann historia, vilket gör att filmen blir ännu rysligare.

Filmens handling

Filmen handlar om skådespelerskan Chris MacNeil och hennes dotter, 12 år gamla Regan. De bor i Georgetown USA och Regans beteende förändras drastiskt efter att hon har lekt med ett Ouija bräde och kontaktat sin låtsaskompis Captain Howdy.

Regan börjar stjäla, göra konstiga ljud och använder fula ord. Under en ikonisk scen i filmen har Chris en fest för sina vänner då Regan kommer in och säger till en astronaut att han kommer att dö där uppe, därefter kissar hon på sig mitt på golvet. Allting eskalerar och till slut börjar Regans säng att skaka på egen hand, vilket får Chris att slutligen söka efter hjälp. Efter detta följer filmen Regan, demonen och prästernas försök att bli av med demonen som har tagit över den unga flickans kropp. I filmen ser vi bland annat svenska skådespelaren Max von Sydow som en av prästerna.

En jobbig produktion

Det sägs att inspelningen av Exorcisten hade en förbannelse över sig då flera olycksfall inträffade medans man spelade in filmen och flera regissörer tackade nej till att regissera filmen. Ett exempel på en av de värsta incidenterna var när sonen till en skådespelarna blev överkörd och inlagd på sjukhus. Det är dock svårt att veta om det verkligen var något som de som arbetade med filmen verkligen trodde eller om det helt enkelt är ett rykte för att hjälpa till att marknadsföra filmen.

Efter att filmen släppts

Trots att filmen till en början endast släpptes på ett tjugotal biografer i USA blev den snabbt en hit som spreds över landet, och sedan över resten av världen. Filmen blev nominerad till mängder av priser och blev en av de mest finansiellt framgångsrika filmerna någonsin, då filmen drog in nästan 450 miljoner dollar.

Filmen är en sann klassiker än idag och de allra flesta är överens om att Exorcisten är den läskigaste skräckfilmen någonsin med tanke på den teknik som fanns tillgänglig vid tiden för inspelningen och den historia som berättas i filmen. Mängder av filmer, böcker och TV-serier har hämtat inspiration från Exorcisten så det är svårt att veta hur skräckfilmer skulle se ut om denna klassiker inte hade existerat.