The Forest – skräck i Japans självmordsskog

Skogen Aokigahara i Japan är ökänd för att vara en självmordsskog. Det som utmärker skogen är att det är en av de populäraste destinationerna i världen för självmord. Fenomenet har gått så pass långt att det sitter skyltar vid skogens ingång som vädjar till besökare att tänka på sina nära och kära, och att ringa till ett självmordsförebyggande nummer om de känner att det behövs. Det sägs även att skogen är hemsökt av japanska andar som lämnades i skogen för att dö. Det är denna skog som The Forest från 2016 till stor del handlar om.

Handling i The Forest

Filmen handlar om den amerikanska kvinnan Sara Price som får ett samtal från den japanska polisen om hennes tvillingsyster Jess. Polisen tror att Jess är död då hon sågs gå in i Aokigahara skogen. Sara beger sig till Japan för att hitta sin syster och möter där en reporter som heter Aiden. Tillsammans ger de sig ut i skogen för att hitta Jess. Snart börjar dock Sara att tvivla på Aidens intentioner och skräcken sätter igång på riktigt.

Hur filmen kom till

Filmen kom till efter att Goyer, som är producent av filmen, hade läst en artikel på Wikipedia om Aokigahara. Han blev förvånad över att det inte fanns någon film om skogen ännu och bestämde sig för att skapa en historia som handlade om skogen. Regissören Jason Zada blev omedelbart intresserad efter han hörde talas om filmen, och besökte till och med skogen personligen för att kunna förmedla känslan. Han tyckte att det var en skrämmande plats där han helst inte skulle spendera natten.

Mina tankar om filmen

Filmen är riktigt bra och som skapar tvivel om vad som är på riktigt och vad som inte är det, vilket är någonting som jag personligen tycker om att se i skräckfilmer. Att filmen utspelar sig på en så pass speciellt plats som Aokigahara skogen, som förmodligen är mycket hemsökt, gör att spänningen blir så mycket starkare.

Efter filmen släpptes

The Forest skapade en stor kontrovers då många ansåg att filmen tog för lätt på problemet med självmord i Japan, där den ledande dödsorsaken för män mellan åldrarna 20 och 44 är just självmord. Den ansågs även visa bristande respekt för de människor med anhöriga som hade tagit självmord i skogen.

Kritiker har dock inte haft allt för mycket positivt att säga om filmen och den har fått relativt låga betyg. Men det är som med allt annat, casinospel, bilar, mat och filmer. Även om de inte får bästa betyget av en kritiker så kan de vara de bästa för dig eller mig.