Svenska skräckfilmer

Sverige har ingen storproduktion av skräckfilmer men det finns några stycken som kan vara värda att nämna. Tveksamt är om de håller måttet gentemot Hollywoodproducerade filmer men även om de inte är de bästa skräckfilmerna så har en del varit hyfsade.

Frostbiten

Frostbiten är en svensk skräckkomedi som släpptes 2006. Den hämtar gott om inspiration från klassiska vampyrfilmer så som The Lost Boys och From Dusk till Dawn. Filmen utspelar sig i ett litet samhälle i Norrland, där den månadslånga polarnatten gör att vampyrer passar perfekt in i miljön då solen inte går upp på flera veckor.

Frostbiten följer läkaren Annika och hennes dotter Saga som flyttar till en by i Norrland eftersom Annika har fått anställning på ett sjukhus där. Saga tycker inte alls om den nya byn, men det blir bättre när hon träffar Vega, en goth tjej som går på samma skola. Snart börjar dock mystiska saker hända i byn och efter att ett antal kroppar dyker upp på sjukhuset står det klart att det finns någonting farligt där ute i mörkret.

Detta är en riktigt bra skräckkomedi och det är Sveriges första vampyrfilm. Det är dock inte en riktigt seriös film då det till exempel finns en pratande hund med i filmen på jakt efter sin boll. Men om du är ute efter en kombination av skräck och komedi, och även tycker om svenska filmer, då är Frostbiten en film som du måste se.

Låt den rätte komma in

Låt den rätte komma in är en romantisk skräckfilm som släpptes år 2008. Filmen är baserad på romanen som har samma namn som filmen och som släpptes år 2004. Filmen utspelar sig under 80-talet och handlar om de två barnen Oskar och Eli.

Låt den rätte komma in handlar om 12 år gamla Oskar som är mobbad av sina klasskamrater. En dag flyttar en blek flicka i samma ålder och en äldre man in i lägenheten bredvid Oskars. Efter en viss tid lär de två barnen känna varandra, och Eli får Oskar att vilja stå upp för sig själv mot mobbarna. Genom filmens gång får vi följa den äldre mannen som bor med Eli och om ständigt försöker att förse Eli med blod då hon är en vampyr. Han gör detta genom att mörda människor.

Då det är en romantisk skräckfilm har den ett väldigt långsamt tempo och berättar en vacker historia under de 114 minuter som filmen varar. Den är helt klart värd att se om du inte har sett den än, men förvänta dig inte en superläskig film.

Rymdinvasion i Lappland

Rymdinvasion i Lappland är en svensk-amerikansk sci-fi skräckfilm från 1959 och anses av många vara den sämsta svenska skräckfilmen någonsin. Filmen handlar om utomjordingar i Lappland som kraschlandat. Amerikanska forskare åker till Lappland då de tror att det är en komet till en början, det visar sig dock vara ett rymdskepp. Det stora håriga rymdmonstret anfaller flitigt men samer och vetenskapsmän går till motattack.

Trots att filmen inte är en komedi så är den riktigt rolig att kolla på då den är så pass speciell. Filmen är svartvit och har en speltid på 72 minuter. Den är helt klart endast värd att se på för att kunna säga att man har sett den, för den är inte ”bra” i någon bemärkelse.