Psycho – Hitchcocks skräckklassiker

Psycho är en klassisk skräckfilm av Alfred Hitchcock som släpptes 1960. Filmen är svartvit men detta är något som du snabbt vänjer dig vid om du väljer att se filmen. Det till och med höjer effekterna i filmen. Här kan du läsa allt du behöver veta om Psycho, som vad handlingen är och vilken påverkan som filmen har haft efter sin premiär.

Handling

Filmen börjar med att fastighetssekreteraren Marion Crane från Phoenix, Arizona äter lunch med sin pojkvän och pratar om hur de inte har råd att gifta sig. Efter lunchen när Marion åker tillbaka till jobbet så lämnar en klient 40 000 dollar som kontant betalning på en egendom. Hennes chef ber henne att sätta in pengarna på banken, men Marion bestämmer sig istället för att rymma med pengarna till Kalifornien tillsammans med sin pojkvän.

På väg till Kalifornien bestämmer sig Marion för att övernatta på Bates Motel som ligger längs vägen. Ägaren Norman Bates bjuder över henne på middag vilket Marion accepterar. När Marion är i Normans hem hör hon hur han bråkar med sin mor om att ha bjudit över någon på middag. Norman berättar för Marion om sin mor, hur hon är väldigt kontrollerande och inte låter honom ha ett liv utanför hemmet.

Marion blir rörd av historien och känner att hon behöver ta ansvar för sina handlingar och bestämmer sig för att hon ska lämna tillbaka pengarna dagen efter. På kvällen efter att ha ätit middag när hon duschar i sitt rum så bryter sig en figur in i hennes rum och hugger ihjäl henne med en kniv. Det är här du kan se den klassiska scenen i duschen. Norman hittar sedan kroppen och antar att det är hans mor som har mördat Marion.

Resten av filmen handlar om hur Marions pojkvän och Marions syster försöker att få reda på vad som har hänt Marion. Mer kan man inte säga om handlingen i Psycho utan att ha med spoilers.

Vad som gör Psycho speciell

Det är helt klart en film som är värd att se då det är en klassisk psykologisk skräckfilm som haft en enorm påverkan på filmer som släppts efter Psycho. Det som gör Psycho speciell är hur den perfekt bygger upp den psykologiska spänningen som chockar tittaren när de väl får veta vad som egentligen hänt.

TV-serie

TV-serien Bates Motel är baserad på filmen Psycho och utspelar sig historiskt innan händelserna i filmen Psycho. Man får följa familjen Bates och en ung Norman Bates och i serien får man veta varför saker blev som de blev i filmen. Serien är helt klart värd att se om man tycker om Psycho, TV-serien innehåller dock mer drama än skräck.